Suatu gulai masakan dari durian yang diperam yang enak dan sedap untuk dinikmati dengan syarat menggunakan ikan segar dan durian permentasi baru.
Bahan-bahan :
- Ikan Patin atau Baung
- Tempoyak, dari durian baru
- Serai 3 batang dikeprok
- Bunga Kantan 1 batang. Dihiris
- Daun Kesom 5 tangkai
- Kunyit hidup atau serbok ditumbuk
- Cabai atau chilli merah, 7 - 10 biji ditumbuk
- Garam
- Gula
- Air 2 gelas besar.
Cara menggulai :
- Potong sesuai ukuran keluarkan darah dan kotoran beserta organ dalam serta bersihkan ikan dengan baik dan benar
- Ambil empat sendok besar tempoyak kemudian aduk merata dengan cabai, kunyit beserta ikan tadi dan diamkan selama setangah jam agar ikan tersa lebih sedap.
- Siapkan kuali masak untuk dimasukkan air sekurang kurangnya 2 gelas besar. Hidupkan api.
- Masukkan Bunga kantan, serai dan daun kesom.
- Apabila mendidih, masukkan kunyit. Selepas itu garam secukup rasa dan gula, sekurang kurangnya 3/4 sendok. Gulai diaduk merata tetapi berhati hati kerana ikan ini agak lembut mudah pecah. Satu lagi, gulai akan masak lebih kurang 1/2 jam. Apabila sudah masak, biarkan 1/2 jam lagi bagi ikan dan kuah asat sepenuhnya. Gulai tempoyak sedap dengan suhu hangat.
Catatan :
Membuat tempoyak dengan cara kikis buah durian dimasukkan didalam gelok dan biarkan permentasi selama tiga hari minimal.
Agar tempoyak terasa original/asli hindari memakai bawang merah dan putih beserta santan atau asam jawa..
Selamat mencoba dan menikmati...!!!
Salam,
Rahmatullah Soelaiman
No comments:
Post a Comment